torstai 18. kesäkuuta 2015

Suussasulava raparperipiirakka

Niin täyteläisen makuista piirasta
Tätä tarjosin työkavereilleni, joilta sain kauniita ruusuja
Talossa järven rannalla on keittiössä ollut viime aikoina hieman hiljaista. Koulunloppumiskiireiden ja viimeisen työviikon jälkeen matkasimme mieheni suvun kesken kohti Kreikkaa. Se totisesti kannatti, sillä siellähän se aurinko ja helteiset kelit piileksivät. Appiukko täytti pyöreitä ja tämä matka tehtiin hänen kunniakseen...
Pari päivää paluumme jälkeen sain vieraakseni työkavereita. Saunoimme ja uimme. Viileän uintireissun päälle maistuivat sekä suolaiset että makeat herkut. Tässä esittelen makean reseptin, jonka löysin jonkun blogin kautta. Alkuperäinen versio löytynee Kinuskikissalta. Herkku muistuttaa hieman Brita-kakkua, mutta pieniä erilaisuuksiakin löytyy. Joka tapauksessa suosittelen kokeilemaan!
Tässä suora kopiointi Kinuskikissan sivuilta:

Etukäteen kannattaa valmistella raparperihilloke, jota voi tehdä kerralla isomman satsin. Valmis hilloke säilyy jääkaapissa ainakin viikon tai jopa useammankin ja hillokkeen voi myös pakastaa. Hillokkeen täytyy olla jäähtynyttä, kun piirakan kokoaa, joten kannattaa tosiaan tehdä etukäteen.
Raparperihilloke (tästä riittää useampaan piirakkaan)
n. 500 g raparperia
~2 dl sokeria
Pilko huuhdottu raparperi pieniksi kuutioiksi. Laita raparperit kattilaan ja päälle sokeria n. 1,5 dl. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet (ei tarvitse mennä soseeksi). Maista ja lisää tarvittaessa vielä puoli desiä sokeria – hilloke saa olla aika ”terävää”, ei liian makeaa. Aikaa kiehutteluun menee ehkä 5-10 minuuttia. Jäähdytä hyvin.
Marenki 
3 valkuaista
1,5 dl sokeria
Laita ensin uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Tässä vaiheessa on myös hyvä sulattaa pohjan voi ja jättää se jäähtymään.
Erottele kananmunista valkuaiset ja vaahdota kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Jätä marenki odottamaan ja siirry pohjan valmistukseen.
Pohja
150 g voita (sulatettuna)
1,5 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl maitoa
2,5-3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhe
Sekoita kulhon pohjalla vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää muut aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi taikinaksi.
Levitä pohja nuolijalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ei tarvitse levittää ihan reunoille asti vaan sellainen pyöreäreunainen tasainen suorakulmio, joka taikinasta nätisti syntyy.. Levitä sitten, jälleen nuolijalla, marenkivaahto varovasti sivellen pohjan päälle (kuva alla). Paista uunin alaosassa (175 astetta) noin 20 minuuttia. Ota pohja uunista ja jäähdytä (jäähtyy nopeammin, kun ottaa pohjan pois kuumalta pelliltä).
Tarvitset lisäksi
1 prk creme fraiche
Kokoaminen
Leikkaa pohja keskeltä kahtia. Irroita toinen osa varovasti leivinpaperista ja siirrä tarjoiluastiaan, esim. leivinpaperin/kakkupaperin päälle tarjottimelle. Levitä raparperihilloketta pohjan päälle, tasaisesti joka kohtaan (kuva alla). Levitä purkillinen ranskankermaa (creme fraiche) hillokkeen päälle tasaisesti. Nosta varovasti toinen puolikas kanneksi piirakkaan.
Tämä ei mitenkään pahastu säilytyksestä jääkaapissa.
p.s. Jos tekee tätä juhlapöytään, kannattaa tuplata annos ja tehdä koko pellillinen (kaksi pellillistä siis, sekä pohja että ”kansi” kokonainen pellillinen).
p.p.s. Resepti on alunperin Kati Napan ja esitetty Huomenta Suomessa joskus ehkä 90-luvun alussa. Kestosuosikki siitä asti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti