keskiviikko 12. elokuuta 2015

Pataleipä

Maailma on täynnä ihania leivonta-, ja ruokareseptejä. Kaikkia ei millään aina ehdi kokeilla. Tässäkin tapauksessa - pataleipä testissä, tulen hieman siinä kuuluisassa jälkijunassa! Vasta menneellä kesälomalla ehdin tätä helppoa, pitkään kohotettavaa leipää testata. Innostuin aiheesta myös siksi, että mieheni sai tämän Iittalan valmistaman padan yllättäen...nyt minulla on siis kunnon pata, jossa voi muiden keitosten ohella, paistella mm. pataleipää. Jos on olemassa vielä joku toinenkin, joka ei ole pataleipää tehnyt, niin kip kap, suosittelen kokeilemaan! Maku on todella hyvä ja se ihanainen tuoksu, joka tästä lähtee...hm ja nam!

Vaivaamaton pataleipä
1 leipä
paista leipä 3-4 litran valurautapadassa

6 dl vettä, huoneenlämpöisenä
1 dl piimää
1/4 pkt hiivaa
2 tl suolaa
13-15 dl vehnäjauhoja

- kaada vesi ja piimä kulhoon, liota joukkoon hiiva ja lisää suola
- lisää taikinaan noin 8 dl vehnäjauhoja ja sekoita paksuksi taikinaksi
- peitä taikina muovikelmulla ja anna kohota 4-8 tuntia huoneenlämmössä
- lisää taikinaan 5 dl vehnäjauhoja ja anna taas kohota 2-8 tuntia leivinliinalla peitettynä
- mitä kauemmin taikina saa kohota, sitä parempi sitko ja maku siihen tulee
- nyt taikina on sitkoista ja kimmoisaa, jos se on vielä löysää, lisää 1-2dl vehnäjauhoja
- taikina saa olla koostumukseltaan löysää, mutta sen täytyy pysyä koossa
- leivo taikinasta pyöreä pallo hyvin jauhotetun leivinliinan avulla, anna sen kohota liinan sisällä 30min.
- laita tyhjä pata uuniin ja säädä uuni kuumenemaan 250 asteeseen
- ripottele hiukan jauhoja padan pohjalle ja nosta jauhotettu pallo pataan, laita kansi päälle, ilman jauhoja taikina jää pataan kiinni
- paista leipää uunin alimmalla tasolla 15-20min. ota sitten kansi pois ja alenna lämpö 225c
- paista leipää vielä 15-20min.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti