sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Viideskymmenessyntymäpäivä

Talossa järven rannalla juhlittiin 50.syntymäpäivää helmikuun ensimmäisenä sunnnuntaina. Pienimuotoisissa juhlissa mukana olivat vain lähisukulaiset. Töissäkin oli juhlaa, jonne tein sekä suolaisia että makeita tarjottavia. Niitäkin kuvasin, mutta pahaksi onneksi kamera ei nyt suostu yhteistyöhön ja kuvat ovat toistaiseksi visusti sen sisässä. Laitan näkyville nämä kakut, jotka suostuivat "ulos" tulemaan...

Mustaherukka-lemon curd-kakku
pohja snickers-kakusta:
5 munaa
4 dl sokeria
5 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja
300 g voita
2 dl vettä
- vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
- sulata voi ja sekoita vesi siihen
- lisää voi sokerivaahtoon
- sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita varovasti taikinaan
- paista 180c noin 1h

Mustaherukkamousse:
1 dl vispikermaa
125 g mascarponejuustoa
3 rkl sokeria (/makutomusokeria)
1 dl mustaherukkasosetta
2 liivatetta
0,5 rkl appelsiinimehua
- vaahdota kerma ja sokeri kuohkeaksi
- laita liivatteet likoamaan kylmään veteen
- sekoita sose ja tuorejuusto keskenään
- lisää sose-tuorejuustoseos kermaan koko ajan vatkaten
- purista liivatteista vesi ja sulata ne appelsiinimehun seassa
- lisää liivateseos ohuena nauhana massan joukkoon koko ajan sekoittaen
- täytä alla olevien ohjeiden mukaisesti

LemonCurd-mousse:
1 dl vispikermaa
125 g mascarponejuustoa
3 rkl sokeria
1 dl lemon curdia
2 liivatetta
0,5 dl appelsiininmehua (0,5 rkl liivatteisiin)
- toista samat vaiheet kuin mustaherukkamoussen teossa
(mustaherukan tilalla lemon curd tahna)


Mustaherukkakreemi:
250 g suolatontavoita, pehmeänä
3 dl mustaherukkatomusokeria,  makutomusokeria (minulla ei ollut, käytin mustaherukkahyytelöä!)
3 dl tomusokeria
0,5 dl maitoa (tätä en laittanut,  koska hyytelö toi kosteutta)
- vatkaile voi suurehkossa kulhossa muutama minuutti
- lisää puolet tomusokerista, vatkaa hitaasti, ettei sokeri pöllyä
- vatkaile, kunnes sokeri sekoittunut voin joukkoon, lisää loput j atoista vatkaus
- lisää vielä nopeutta ja vatkaa hetki, lisää maito
- vatkaa n 2-3 minuuttia, kunnes voikreemi saavuttaa sopivan kuohkeuden

Ganache:
65 g tummaa suklaata
0,5 dl kuohukermaa
1 rkl glukoosi,- tai vaaleaa siirappia
nokare voita
- pilko suklaa kulhoon
- lämmitä kuohukerma ja glukoosi mikrossa tai liedellä, kaada kuuma kerma suklaan päälle
- anna olla muutama minuutti ja kääntele sitten sekaisin (älä vatkaa)
- anna jäähtyä vielä parin minuutin ajan ja kaada kakun pinnalle

Kakun kasaus:
(kostukkeena appelsiinimehu)
- leikkaa kakkupohja kolmeen osaan
- vuoraa vuoka, missä valmistit pohjan, kelmulla
- laita pohjaksi se kerros, minkä haluat päällimmäiseksi
- kostuta ja täytä mustaherukkamoussella, lisää seuraava pohja , kosututa ja täytä lemoncurd-moussella, lisää viimeinen pohja...
- kostuta viimeistä pohjaa eniten, varsinkin reunoilta
- kelmuta vuoan pinta ja laita jähmettymään vähintään 4h, mieluiten seuraavaan päivään
- irrota vuoasta ja kuorruta
- kaada lopuksi ganche kakun pinnalle ja koristele
Kakun koristeena kakkupitsiä ja marenkia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti