maanantai 3. lokakuuta 2016

Puolukkapiiras

Tällainen syksyinen herkku tuli vastaan eräästä blogista. Bloginpitäjä oli löytänyt reseptin italialaisilta leivontasivuilta ja muutellut sitä omiin tarpeisiinsa.  Olisikohan blogi ollut Ugolinon seikkailut, tai jotain sinne päin...?
Ohjeessa oli mukava, jogurttinen pohja. Alunperin vaniljanmakuinen, mutta minä käytin jääkaapista löytynyttä maustamatonta jogurttia, jota on lasten tarpeisiin (marjojen kera) aina oltava jemmassa. Päälle tuleva crumble sopi tämän pohjan kanssa loistavasti. Tämä on erityisesti ei-niin-makeitaherkkuja-rakastavan-piiras. Kirpeä puolukka toki muuntuu sokerin määrällä useamman makuun...jos haluaisi terveellisen version, voisi jauhoista osan korvata esim. grahamjauhoilla ja taikinaan laittaa mukaan vaikkapa vehnä-, tai ruisleseitä.

Ohje on grammoina. Toivottavasti Sinä, tätä kokeileva leipuri, omistat keittiövaa'an. Sillä punnitseminen onnistuu nopeasti. Taisipa niitä muuten tänään olla myynnissä Lidlissä pikkurahalla. Kätevä apu leipurin arjessa! Suosittelen.

Puolukkakuutiot/piiras

pohja:
450g jauhoja
2 kananmunaa
80g sokeria
120g pehmeää voita
1 tl leivinjauhetta
200g vaniljajogurttia

crumble eli pinnalle tuleva taikina:
150g jauhoja
100g voita
100g sokeria

Lisäksi:
300g tuoreita puolukoita
mantelijauhoja
mantelirouhetta

30 x 20 vuoka tai hieman isompi

Valmista ensin crumbletaikina:
- sekoita jauhot, sokeri ja nypitty voi keskenään
- jos taikinasta tulee liian kovaa, lisää tilkka maitoa sekaan
- kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin hetkeksi lepäämään

Valmista pohja:
- sekoita munat, sokeri, pehmeä voi ja vaniljajogurtti keskenään
- sekoita kulhossa jauhot ja leivinjauhe, siivilöi muiden aineiden päälle nätisti
- sekoita lopuksi kaikki kunnolla
- jos taikina on liian tukevaa, lisää maitoa

- voitele ja jauhota neliskulmainen vuoka
- kaada taikina vuokaan ja ripottele oikein kunnolla mantelijauhoa ja rouhetta
- aseta puolukat tasaisesti koko pinnan alueelle
- ota crumbletaikina pois jääkaapista ja murenna puolukoiden päälle niin, että ne peittyvät
- ripottele vielä mantelirouhetta päälle
- paista uunissa 180 asteessa noin 50-60min
- kokeile hammastikulla, että kakku on kypsä, anna jäähtyä kunnolla!




2 kommenttia:

  1. Satuin selailemaan hakukoneella blogiin liittyviä juttuja ja löysin tämän. Sulattaa sydäntä tietää että joku reseptistäni on ollut kiinnostova ja tekemisen arvoinen. Toivottavasti maistui <3 :) T.UgolinonSeikkailut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän tunteen! Kiitos reseptistä. Tein tämän työkavereilleni ja siellä pidettiin kovasti. Mietimme jo, mitä muita marjoja voisi tässä käyttää. Reseptin jatkojalostusta... ;)

      Poista