perjantai 14. marraskuuta 2014

Isänpäiväkakku ruotsalaisittain

Tässä kakussa on koristeena sormisuolaa

Viimeksi Ruotsissa käydessämme, ostin sieltä itselleni tuliaiseksi Hembakat-lehden. Isänpäivän alla muistin nähneeni siinä mukavankuuloisen, hieman erilaisen kakkuohjeen...tuumasta toimeen ja testaamaan!
 Pohjan teko oli helppoa ja hieman erilainen kuin peruskakussa. Ohjeessa pyydettiin paistamaan 3 saman kokoista, erillistä pohjaa. Minulla oli 2 saman kokoista vuokaa, jotka olivat läpimitaltaan hieman isompia kuin ohjeen vastaavat, joten oikeasti nuo kerrokset tulisi olla ohuemmat ja 2 täyteväliä. Pieniä ongelmia täytteen ohjeessa tuotti sana glukos!? Minulla oli glukoosisiirappia ja keittelin sitä täytteeksi. Se ei kuitenkaan paksuuntunut toivomallani tavalla, joten laitoin sekaan hieman tummaa siirappia. Täyte oli hyvänmakuinen, mutta liian juokseva, eikä näin ollen pysynyt välissä toivotulla tavalla. Kokonaisuus ja makuyhdistelmät kakussa olivat erityisen toimivat näitä em. teknisiä ongelmia lukuun ottamatta. Suosittelen! Kakun kolakastikkeeseen tulee sormisuolaa, kuten tuohon koristeeksi pinnallekin. Aluksi kuulosti hassulta, mutta voin taata, että makeassa kakussa tuo ohut suolahippunen oli juuri oikeassa paikassa. Hieno makuyllätys...

Chokladtårta med salt kolasås
pohja:
350g vehnäjauhoja (5,5dl)
450g sokeria (5dl)
120g kaakaota (3 dl)
10g soodaa (2tl)
10g leivinjauhetta (2tl)
12g vaniljasokeria (1,5rkl)
10g suolaa (1,5tl)
165g kananmunia (3 kpl)
350g maitoa (3,5dl)
180g öljyä (2dl)
300g keitettyä kahvia (3dl)
- vuoraa 3 vuokaa leivinpaperilla, joiden halkaisija on 22cm
- vatkaa munat, maito ja öljy käsivispilällä sekaisin
- sekoita kuivat aineet ja lisää ne vähä kerralla vatkaten nesteisiin
- lisää kahvi vähän kerralla samalla huolella vatkaten
- jaa taikina kolmeen vuokaan ja paista uunin keskitasolla 50-55min.
- anna jäähtyä kunnolla ennen vuoasta poisottamista

Suolainen kola/kinuskikastike
50g glukoosia
100g sokeria (1 1/4dl)
100g kermaa (1dl)
30g voita
sormisuolaa
- lämmitä glukoosia paksupohjaisessa kattilassa
- lisää sokeria vähän kerrallaan ja sekoittele, kunnes seos on ruskeaa karamellimaista
- lisää varoen, vähän kerrallaan kerma
- ota pois liedeltä, jäähdytä ja lisää voi sekä sormisuolaa maun mukaan taittamaan makeutta

Marshmallow-täyte
250g suolatonta voita
120g tomusokeria (2dl)
3g vaniljasokeria (1tl)
213g Marshmallow Fluffia (1purkki)
- vatkaa pehmeä voi, tomusokeri ja vaniljasokeri
- lisää Marsmallow purkki ja vatkaa kuohkeaksi

Täytä kakku. Jokaiseen väliin tulee siis molempia täytteitä. Alle valkoinen Marshmallow ja sen päälle ohuempi kolakastike.

Voikuorrutus
300g maitosuklaata
8g vaniljasokeria (1rkl)
150g munanvalkuaisia (4-5kpl)
220g sokeria (2,5dl)
suolaa
300g voita huoneenlämpöisenä
- sulata suklaa mikrossa/vesihauteessa
- vatkaa valkuaiset ja sokeri
- lisää voi vähän kerrallaan valkuaisvaahtoon ja samalla tavalla suklaa
- kuorruta kakku
- koristeena voi olla oman maun mukaan esim. suklaata ja sormisuolaa, joka antaa hienon makuelämyksen...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti