sunnuntai 30. elokuuta 2015

Puolukkainen saaristolaisleipä


Pakastimen tyhjennyksen tienoilla tuli vastaan Kodinkuvalehden ohje. Otsikon mukaisesti käytin puolukoita tähän herkkuleipään.

Puolukkainen saaristolaisleipä
2-3 isoa vuokaleipää
Juuri
1 l piimää
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 dl kauraleseitä
1 dl ruisleseitä
1 dl ruisrouhetta
5 dl täysjyvävehnäjauhoja
3 dl mämmi-, tai leipämaltaita

Lisäksi taikinaan
2,5 dl puolukkasurvosta
2-3 tl suolaa
2 dl siirappia
3,5 dl ruisjauhoja
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Leipävuokien jauhottamiseen ja voiteluun
margariinia/öljyä
ruisrouhetta

Leipien sivelyyn
0,5 dl lämmintä vettä
3 rkl siirappia

- lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, murenna ja liuota hiiva sekaan
- sekoita muut juuren ainekset nesteeseen
- anna juuren tekeytyä peitettynä lämpimässä 15-20min, kunnes se alkaa hieman kuplia
- sekoita muut taikinan ainekset juuritaikinaan puuharukalla, peitä kulho ja anna taikinan kohota puoli tuntia
- voitele ja jauhota leipävuoat
- nosta taikina isolla lusikalla vuokiin vähän yli puoliväliin, jotta taikina mahtuu kohoamaan
- peitä vuoat ja kohota leipiä tunti
- paista 200c, uunin alatasolla 15 min
- sekoita siirappi lämpimään veteen ja voitele leivät 15min paistamisen jälkeen
- peitä leivät foliolla
- alenna lämpö 170c, paista 40min.
- alenna lämpö lopuksi 150c, poista folio ja jatka paistamista vielä 50min.
- anna leipien jäähtyä rauhassa ja kumoa ne
- leikkaa leivät juuri ennen tarjoilua, ne ovat parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti